Dlaczego granit jest tak popularny w kuchni?

Kuchnia musi być nie tylko estetyczna i modna, ale od tego wnętrza wymaga się pełnej funkcjonalności oraz praktyczności. Co więcej, ponieważ jej remont wiąże się z ogromną inwestycją finansową, lepiej stawiać na materiały wykończeniowe najlepszej jakości, które będą służyć w swojej doskonałości przez wiele lat. Właśnie dlatego coraz chętniej w przestrzeni kuchennej wykorzystuje się kamień naturalny, przede wszystkim granit. Sprawdź już teraz jego właściwości.

Granit odporny na intensywną eksploatację

Uznaje się, że granit jest jednym z najtwardszych kamieni naturalnych. Jest więc w pełni odporny na pękanie, zarysowania, odbarwienia czy ścieranie. Bez problemu można wykorzystywać go do tworzenia blatów roboczych, które każdego dnia są intensywnie eksploatowane, a zlewozmywak granitowy sprawdza się doskonale, jeśli z tego obowiązkowego kuchennego sprzętu chce się korzystać bez żadnych obaw. Granit jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i odporny na ciężar.

Granit wytrzymały na wyjątkowe warunki panujące w kuchni

Materiały używane do wykończenia kuchennej przestrzeni muszą być odporne na wyjątkowe warunki, jakie panują w tym pomieszczeniu. Granit nadaje się doskonale, ponieważ jest odporny na działanie wody, wysokie temperatury, ale również zabrudzenia, takie jak tłuszcz czy plamy o intensywnym kolorze. Ten kamień wykazuje niską chłonność, do tego łatwo utrzymać go w czystości, jest antybakteryjny i nie wymaga specjalnej konserwacji. Warto również wspomnieć, że można go wybierać wedle preferowanych wzorów i kolorów, dzięki czemu granit stanowi główny dekor kuchni.